300 g vypeckovaných švestek
50-70 ml vody (podle potřeby)
40 g krupicového cukru (podle chuti)
1 špetka mleté skořice (podle chuti)
Na zahuštění:
10 g kukuřičného škrobu
30 ml vody
Dále:
250 g tvarohu z vaničky
200 g zakysané smetany
50 g moučkového cukru (podle chuti)
140 g perníčků s cukrovou polevou
Na dozdobení povrchu:
švestky
máta (nebo meduňka)
rozdrobené perníčky
Vypeckované švestky nakrájíme na kousky, vložíme do rendlíku, přidáme 50 ml vody, cukr, skořici a přivedeme pouze k varu.Po dosažení varu švestky ihned zahustíme kukuřičným škrobem, který jsme rozmíchali v 30 ml vody. Mícháme jen lehce a opatrně, abychom zachovali kousky ovoce. Pozvolna povaříme asi minutu, pokud je směs moc hustá, přidáme ještě malinko vody, asi10-20 ml. Pak odstavíme.Ovocnou směs necháme za občasného lehkého promíchání zchladnout, rychleji to půjde ve studené vodní lázni.Perníčky nakrájíme na menší kousky.Do mísy vložíme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a ručním šlehačem prošleháme.Na dno pohárů dáme trošku tvarohového krému, posypeme částí nakrájených perníčků, pak rozdělíme zahuštěné švestky, opět posypeme perníčky a nakonec rozdělíme zbytek tvarohového krému.Poháry necháme vychladit, před podáváním je na povrchu dozdobíme podle fantazie.
Komu by vadily kousky švestek v ovocné vrstvě, tak je může před zahuštěním rozmixovat.
![]() |
Autor: Merylas |
![]() |
Datum vložení: 26.09.2023 21:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady