500 g hrubé mouky
100 g krystalového cukru
125 ml mléka
2 balení vanilkového cukru
200 g másla
20 g droždí
50 g rozinek namočených v rumu
100 g hořké čokolády
200 g vlašských ořechů
50 g pomerančové proslazené kůry
sůl
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
Mouku vsypeme do mísy, vytvoříme důlek do kterého rozdrobíme droždí, vlijeme vlažné mléko, posypeme lžičkou cukru a necháme v teple vzejít. Pak do mísy přidáme zbylý cukr, vanilkové cukry, špetku soli a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které necháme v teple asi 30 minut kynout.Následně do těsta zapracujeme rozinky předem namočené v rumu, pomerančovou kůru a nasekanou čokoládu. Na vále vytvoříme z těsta silnější placku a okraj přehneme do tvaru štoly.Přendáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170-180 °C asi 60 minut. Kontrolujeme špejlí, jestli je upečená. Pokud na povrchu už hnědne, ale uvnitř ještě není propečená, přikryjeme ji alobalem nebo pečicím papírem a necháme dopéct.Ještě horkou štolu po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
![]() |
Autor: alena-s |
![]() |
Datum vložení: 23.12.2024 09:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady