42 g droždí (1 kostka)
250 ml mléka
4 žloutky
2 l slunečnicového oleje
50 g cukru krystal
1 špetka soli
500 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 lžíce tuzemáku (nebo rumového aroma)
50 g rozpuštěného másla
Mléko lehce ohřejeme a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme lžičkou cukru a rozmícháme. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek cca 10 min.Do hotového kvásku postupně přidáme žloutky, cukr krystal, vanilkový cukr, rum nebo aroma, špetku soli a promícháme. Poté přisypeme mouku a nakonec přilijeme rozpuštěné máslo.Vypracujeme těsto a dáme pod utěrku kynout na teplé místo na 30 minut.Za půl hodiny těsto přendáme na vál a propracujeme. Přikryjeme utěrkou a dáme opět kynout na dalších 30 minut.Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a znovu propracujeme. Odebíráme z něj 50 g kousky a tvoříme z nich kuličky, které pokládáme s odstupem vedle sebe, neboť ještě nabydou.Všechny kuličky jemně zaplácneme rukou, aby nebyly příliš vysoké. Přikryjeme utěrkou a dáme odpočinout na 15 minut.Mezitím rozehřejeme 2 litry oleje ve větším hrnci.Jednotlivé bochánky mírně smažíme v oleji dozlatova z obou stran.Koblížky naplníme marmeládou a hotové dáváme vedle sebe tak, aby náplň nevytekla. Nakonec můžeme pocukrovat a podávat.
Koblížky plním klasicky zdobícím sáčkem. Za pomocí nožíku nejprve udělám dírku do koblihy a poté plním. Jsou krásně měkkoučké a na povrchu jemně křupavé.
![]() |
Autor: Nikki1 |
![]() |
Datum vložení: 11.01.2025 14:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady