500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
2 žloutky
40 g droždí
1 špetka soli
250 ml mléka
80 g rozinek
80 g mandlí
1 vanilkový cukr
citronová kůra (podle chuti)
1 vejce na potření
Rozdrobené droždí, lžíci cukru, 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásekDo mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vlažné rozpuštěné máslo, žloutky, sůl rozmíchanou v trošce mléka a kvásek. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby a zaděláme hladké a nelepivé těsto.Mísu s těstem přikryjeme fólií a necháme kynout asi 60-80 minut, až zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí záleží na teplotě v místnosti.Po vykynutí oddělíme 1/3 těsta a do zbývající části zapracujeme 50 g rozinek a 50 g oloupaných nasekaných mandlí. Vytvarujeme bochánek ve tvaru vejce.Ze zbývající třetiny těsta uděláme plastickou ozdobu na povrchu a okolo bochánku. Bochánek položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 10 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme zbylými rozinkami a mandlemi.Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C pečeme asi 15 minut. Pak snížíme teplotu na 165 °C a pečeme dalších asi 45 minut. Pokud je potřeba povrch přikryjeme pečicím papírem.Upečené velikonoční vejce necháme vychladnout a můžeme podávat.
Vejcem můžeme nahradit velikonoční bochánek.
![]() |
Autor: Handour (Hana Šátralová) |
![]() |
Datum vložení: 23.02.2025 10:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady