Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
3 lžíce rozpuštěného sádla
2 lžíce cukru krystal
4 lžíce majolky
1 sáček sušeného droždí
2 žloutky
1 špetka soli
1 špetka citronové kůry
Drobenka:
50 g másla
70 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky
Maková náplň:
250 g mletého máku
300-330 ml mléka (podle potřeby)
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
1 špetka citronové kůry
1/2-1 lžička skořice
Ostatní:
8 velkých švestek
1 hrst mandlových lupínků
1 vejce na potření
Na těsto smícháme nejdříve sypké suroviny, poté přidáme ostatní suroviny a vše zpracujeme na vláčné těsto, které necháme v teple hodinu kynout.Makovou náplň připravíme následovně: do vařícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny.Na drobenku zpracujeme dohromady všechny suroviny. Švestky po délce rozkrojíme na čtvrtky a ty ještě v půlce překrojíme.Těsto rozdělíme na 8 kousků a utvoříme bochánky. Bochánek rozválíme na placičku o průměru 18 cm, položíme na střed mističku a volný okraj nařízneme. Nejdříve nahoře, dole a na stranách, potom uděláme mezi každým řezem ještě tři řezy, tak získáme 16 dílků. Vždy dva dílky na konci k sobě přitiskneme.Vzniklý lísteček potřeme rozšlehaným vajíčkem a položíme kousek švestky. Na střed dáme makovou nádivku, posypeme drobenkou a mandlovými lupínky. Ještě necháme 15 minut kynout a pečeme na 180 °C dozlatova.
![]() |
Autor: Handour (Hana Šátralová) |
![]() |
Datum vložení: 05.03.2025 18:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady