Těsto:
25 g droždí
50 g medu
400 g celozrnné mouky + 50 g mouky na hnětení
75 g másla
3 žloutky
125 g podmáslí
1 špetka soli
Náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g medu
4 lžíce rumu
2 rovné lžíce skořice
Dále:
1 hrst plátků mandlí
Do 50 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžičkou medu. Necháme na teplém místě vzejít.Do mísy připravíme mouku, do které uděláme důlek. Do něj vložíme vzešlý kvásek z droždí, rozehřáté máslo, 50 g medu, žloutky rozmixované v podmáslí (1 lžičku směsi žloutku odložíme na pozdější potření) a špetku soli. Promícháme a hněteme, dokud těsto není pružné a nelepivé (na hnětení využijeme cca 50 g mouky). Poprášíme moukou a necháme zakryté 2 hodiny kynout.Mezitím připravíme ořechovou nádivku. Ořechy nameleme najemno, přidáme k nim 100 g medu, rum a skořici. PromíchámeVykynuté těsto rozválíme na obdélník o rozměrech asi 40 x 30 cm. Plochu poklademe nádivkou připravenou z ořechů. Volné necháme jen asi 2 cm okraje těsta.Poté zavineme z jedné strany tak, abychom získali váleček o délce 30 cm. Ten stočíme do šneka a vložíme do malé kulaté formy vyložené pečicím papírem (ale můžeme dát i na plech). Necháme 30 minut dokynout. Nakynutého šneka potom potřeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a posypeme plátky mandlí.Pečeme 10 minut při 200 °C a 35 minut při 180 °C. Vychladlý mazanec můžeme pocukrovat. Krájíme na trojúhelníky jako dort, aby vynikla spirálovitá kresba na průřezu.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 14.04.2025 13:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady