250 g hladké mouky
1 špetka soli
50 g másla
50 g cukru krupice
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
5 lžic zakysané smetany
1 lžička citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
olej (na smažení)
moučkový cukr (na obalení)
vanilkový cukr (na obalení)
Hladkou mouku smícháme na vále se špetkou soli, změklým máslem, krupicovým cukrem, žloutky, bílým vínem, zakysanou smetanou a troškou citronové kůry.Rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.Potom z těsta vyválíme asi 4 mm silnou placku a zubatým ozdobným rádýlkem vykrajujeme obdélníkové (cca 8 x 5 cm) či jiné tvary, které uvnitř ještě dvakrát nakrojíme.Jednotlivé kousky potom smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Přenášíme je nejlépe na lopatce a děrovanou naběračkou je pak opatrně obracíme a také vyndáváme z oleje. Během smažení by se měly milosti pěkně nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopíme pokličkou.Ještě teplé pečivo obalujeme v dostatečném množství moučkového cukru smíchaného s trochou vanilkového. Boží milosti jsou velmi křehké, proto s nimi zacházíme opatrně, abychom je nepolámali. Můžeme je podávat ihned po zchladnutí, jsou velmi chutné.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 20.04.2025 19:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady