250 g másla (nebo Hery)
350 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
6 vajec
500 g polohrubé mouky
200-250 ml vlažného mléka
1/3 balíčku kypřicího prášku
3 lžíce kakaa
citronová kůra (dle chuti)
tuk (na vymazání formy)
hrubá mouka nebo kokos (na vysypání formy)
cukr moučka (na posypání)
Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou mouku.Žloutky oddělíme od bílků. Máslo, cukr, vanilkový cukr a 6 žloutků smícháme a třeme do té doby, než se cukr v pěně rozpustí.Do pěny vmícháme mouku, vlažné mléko, třetinu kypřicího prášku a nastrouhanou citronovou kůru. Pokud chceme mít vanilko-kakaovou bábovku, oddělíme asi třetinu těsta, do které nasype 3 vrchovaté lžíce kakaa. Ze všech zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do těsta. Těsto vlijeme do připravené formy. Pokud pečeme dvoubarevnou bábovku, nejdříve vlijeme vanilkové těsto, potom kakaové a na závěr formu dolijeme zbytkem vanilkového těsta. Tímto postupem se vytvoří krásná mramorová bábovka. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá.Po dopečení bábovku z formy vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Podáváme nejlépe s černým čajem ochuceným třemi lžičkami rumu a trochou citronové šťávy.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 28.04.2025 20:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady