Těsto:
500 g polohrubé výběrové mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
150 ml slunečnicového oleje
Kvásek:
250 ml vlažného mléka
2 lžíce cukru krystal
35 g čerstvého droždí
1/2 lžíce polohrubé mouky
Maková náplň:
800 g mletého máku
800 g cukru krystal
500 ml plnotučného mléka
100 g nasekaných rozinek namočených v rumu
2,5 lžičky navršené mleté skořice
1 lžička navršená mletého hřebíčku
1 vanilkový cukr
1 vanilínový cukr
4 lžíce meruňkového džemu ( nebo 1 velké jablko)
kůra z jednoho citronu
Na potření:
1 vejce
trocha mléka
Nejprve připravíme makovou náplň, aby vychladla. V širokém kastrolu ohřejeme 250 ml mléka, vsypeme cukr, ohřejeme, až se cukr rozpustí, pak přisypeme mák a postupně přidáváme zbytek mléka a mícháme. Vznikne velmi hustá hmota. Odstavíme z plotny a přidáme koření, vanilkový cukr a necháme zchladnout. Do zchladnutého přidáme citronovou kůru a džem, nebo na hrubé slzičce nastrouhané jablko a rozinky.Ze surovin na kvásek umícháme hladký kvásek bez hrudek mouky. Necháme 15-20 minut vzejít.Do mouky přimícháme sůl a kypřicí prášek do pečiva. Prosejeme do mísy robotu, přidáme kvásek, ale ne celý, trošku necháme, aby nám nevzniklo příliš řídké těsto, promícháme a za stálého hnětení přiléváme olej. Pokud je po 5 minutách mísení těsto suché, přidáme zbytek kvásku. V robotu hněteme 15 minut na nejpomalejší rychlost.Vznikne vláčné měkké těst. Těsto přesně rozdělíme na 4 bochánky, můžeme zvážit, aby záviny byly stejné. Uválíme úhledné kulaté bochánky, zakryjeme igelitem a necháme 15-25 minut mírně nakynout.Náplň v kastrolu na povrchu rozdělíme nožem do kříže na 4 stejné dílky. Nakynutý bochník vyválíme na tenko, není třeba podsypávat, přibližně na velikost 40x45 cm. Dáme 1 čtvrtinu máku, rozetřeme od začátku a konec závinu asi 5-6 cm necháme bez máku. Jemně zahneme kraje na náplň a pomalu opatrně srolujeme.Dáme na plech s pečícím papírem. Když jsou na plechu všechny 4 záviny, vezmeme váleček a záviny poválíme, utlačíme, aby se vzájemně dotýkaly. Zapneme troubu na 200 °C a počkáme až se ohřeje. Záviny natřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a opravdu hustě je popícháme vidličkou, ať má kudy uniknout pára.Pečeme na 200 °C asi 20 minut, pak záviny překryjeme pečicím papírem a pečeme ještě 15 minut. Upečené záviny hned po vytažení z trouby překryjeme pečícím papírem zatížíme dalším plechem, na který naskládáme třeba pár knih. Necháme zatížené 20 minut, ať se moc nezapaří. Závaží a plech sundáme a necháme volně vychladnout.
Recept mi laskavě a na moji žádost a otravování, poskytla paní Marta Ghútová, za což ji nesmírně děkuji, že se o recept podělila.
![]() |
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) |
![]() |
Datum vložení: 02.05.2025 20:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady