Korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru krystal
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžíce horké vody
1 lžíce slunečnicového oleje
2 rovné lžíce kakaa
1 špetka soli
Krém:
250 g mascarpone
400 g zakysané smetany (tučnější)
2 lžíce pudinkového prášku bez vaření (vanilmix)
Dále:
kakao na posyp
400 g smetany ke šlehání 40%
3 dílky čokolády na vaření
Zapneme troubu na 180 °C a plech 32x23 cm vyložíme papírem na pečení.Vejce rozdělíme do šlehacích misek na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme hustý sníh.Žloutky s cukrem vyšleháme do husté bílé pěny. Ke žloutkům zašleháme lžíci horké vody a olej.Poté přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, kakaem a po jedné lžíci sníh (přibližně polovinu). Promícháváme zlehka ruční metličkou a nakonec vmícháme zbylý sníh. Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme péct.Po 5 minutách pečení snížíme teplotu o 10 °C (nevyboulí se prostředek) a dopečeme cca 12-15 minut. Jakmile se odděluje těsto od stran plechu, bývá upečený. Zkusit můžeme ještě vpich špejlí a je-li po vyndání suchá, vyndáme upečený korpus vychladnout na mřížku.Mezitím dáme do mísy suroviny na krém a prošleháme. Pokud má někdo raději víc sladké může přidat moučkový cukr. Necháme 10 minut odstát a krém natřeme na vychladlý korpus. Uhladíme do roviny, vrch poprášíme přes sítko kakaem a dáme do chladu ztuhnout. Poté nakrájíme.Rozpustíme 3 obdélníčky čokolády na vaření. Ušleháme smetanu na šlehačku, zašleháme do ní ještě vláčnou čokoládu a pomocí cukrářského sáčku dozdobíme již nakrájené řezy. Do doby podávání uchováme v chladu.
![]() |
Autor: Marie Svarcova |
![]() |
Datum vložení: 05.05.2025 12:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady