TopRecepty.cz

Banánová nebo mrkvová bábovka


Banánová nebo mrkvová bábovka

Suroviny

Suroviny:
26 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 vejce
12 dkg cukru písek nebo krystal
12 dkg Hery
2 banány
3-4 dcl mléka
citronová kůra

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva a s citronovou kůrou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, Banány rozmačkáme vidličkou na talířek vedle.Ušleháme sníh ze 3 bílků společně s větší polovinou cukru. Odložíme stranou. Pak ušleháme Heru do pěny, (šlehá se dost dlouho, já používám stolní robot, ne ruční s metličkami). Postupně přidáme po částech zbylý cukr, pak žloutky jeden po druhém a po částech zašleháme rozmačkané banány, až se vše vyšlehá do pěny.Pak do vyšlehané hmoty pomalu zamícháme po mouku s práškem a citr. kůrou. Nejprve vždy jen mouku, aby se tuk spojil s moukou, nikdy do tuku nepřilévat napřed mléko, ale vždy napřed mouku. Jinak se to srazí. Když se část mouky spojí s tukem, pomalu přiléváme střídavě mléko a opět přidáváme mouku, až vše vyčerpáme. Pak zlehka zamícháme sníh, dle potřeby přiléváme mléko. Já to zamíchávám rukou, aby na dne nezůstala mouka, ale lze promíchávat širší špachtlí, ale pomalu a hlavně ne na robotu. Vše přelijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy (silikonová se nemusí) a pečeme asi hodinu.Obměna: do suché mouky je možno zamíchat ořechová jádra, rozinky nebo kousky čokolády. Místo banánu lze do suché mouky rozmíchat 2 na jemno nastrouhané šťavnaté mrkve a nebo jablka, ale v tom případě dát raději 2 prášky do pečiva kvůli nakypření. Pokud se nedává ani banán ani nic z uvedeného, tak se dá 30 dkg mouky místo 26 dkg.

Poznámka

Z tohoto těsta je možno dělat i bublaniny a různé buchty, bublanina samozřejmě bez přísad (mrkve, banány, ořechy apod.) a povrch posypat rybízem nebo třešněmi. Pokud děláme buchtu nebo bábovku bez přísad, tak dávat 30 dkg mouky.

autor Autor: Majdalena
Datum vložení Datum vložení: 07.12.2016 19:36

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz