TopRecepty.cz

Větrníky karamelové


Větrníky karamelové

Suroviny

Těsto:
260 ml mléka
100 g Hery nebo másla
160 g hladké mouky
4 vejce
0,5 lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
Pudinkový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr
Karamelová šlehačka:
1 smetana ke šlehání
150 g cukru krupice
Poleva:
50 g cukru moučka7
Dále:
tuk na vymazání plechu

Postup

Den předem připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka.Na odpalované těsto přivedeme k varu mléko se špetkou soli a tukem, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit.Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém.Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto nandáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkouNa pomaštěný plech (nemusí být pečicí papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky, asi 4-5 cm velké.Pak na plech mezi větrníčky nakapeme trochu studené vody, dolů do trouby postavíme kastrůlek s horkou vodou a pak vložíme do trouby plech.Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu. Pak teplotu snížíme na 160-180 °C a dopečeme dalších 10 minut, až větrníčky zrůžoví.Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.Mezitím uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby neztuhl a nevytvořily se kousky.Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.Z karamelové šlehačky dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme.Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme.Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku.Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou.Polevu připravíme tak, že 3 lžíce karamelové šlehačky umícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med.Pokud bude řídká, přidejte opatrně cukr, pokud bude hustá, přidejte lžičku horké vody. Polevu nechte trochu zaschnout a můžete podávat.

Poznámka

Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.
Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbude.
Karamelovou šlehačku si připravíme podle http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...
Těsto: zdroj Maminčiny recepty

autor Autor: Hella
Datum vložení Datum vložení: 23.03.2011 23:03

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz