TopRecepty.cz

"Apple pie" aneb jablkový koláč



Suroviny

Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g tuhého másla – nakrájet na větší kostky
špetka soli
cca 150 ml studené vody (mně stačilo 130 ml)
Na “polevu”:
1/2 šálku hnědého cukru
1/2 šálku cukru krystal
50 g másla
1/2 šálku vody
1/2 čajové lžičky mleté skořice
špetka soli
5-7 jablek (oloupat a nakrájet na plátky)

Postup

Najskôr pripravíme cesto : do hlbšej misy dáme múku so štipkou soli a pridáme kocky masla. Teraz prídu na rad vaše ruky a musíte s nimi pracovať rýchlo, prstami vtierajte maslo na múky, kým sa zmes nepodobá na strúhanku. Ide hlavne o to, aby cesto nebolo teplé a aby sa maslo nezačalo roztápať.Následne pridávame studenú vodu, ale nie všetku naraz, ale postupne ju prilievame a primiesujeme do cesta (mne stačilo 130 ml). Stále sa snažte pracovať rýchlo. Keď má cesto peknú konzistenciu a drží pokope, zabaľte ho do fólie alebo do mikroténového sáčku a dajte do chladničky na 20-30 minút.Pokiaľ cesto chladne, uvaríme polevu – oba cukry, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom. Teraz očistite a olúpte jablká. Vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké, pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až veľmi).Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku, ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte.Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opäť kruh, ale menš, s priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom.Polejte polevou, snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk.Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.

Poznámka

Tip: Ak si chcete trošku ušetriť prácu: cesto môžete pripraviť aj v mixéri – rozmixujte múku, soľ a studené maslo a keď má zmes konzistenciu strúhanky pomaly prilievajte vodu a mixujte, až kým nie sú ingrediencie pekne spojené.
http://www.gurman.estranky.sk

autor Autor: gurmanka
Datum vložení Datum vložení: 18.04.2011 16:36

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz