TopRecepty.cz

Višňový polibek


Višňový polibek

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
2 žloutky
1,5 lžíce rumu
100 g másla
1 lžička jemně strouhané citronové kůry
špetka soli
Dále:
suchý hrách na předpečení
Náplň:
750 g višní
50 g cukru
2 vejce
100 ml smetany ke šlehání
Na posypání:
80 g mandlových lupínků

Postup

Mouku prosijeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme žloutky, rum, 1−2 lžičky vody, přidáme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promícháme, přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké, nelepivé, ale pružné těsto, které necháme asi 30 minut do ledničky odpočinout.
Dno dortové formy ( 26 cm průměr ) vyložíme papírem na pečení, boky lehce vymažeme máslem, vyložíme těstem a jeho okraje vytáhneme do výše asi 2,5 cm. A děkáme píchypíchy ( nebo píchI? :-)) ) vidličkou po celém povrchu těsta :-))) Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem nebo fazolemi. Pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Pak odstraníme papír i hrách a na předpečený korpus rozložíme náplň. Višně klademe na předpečené těsto bez šťávy. Z té si můžeme udělat limču, nebo, jako já, pár lžícemi cca 5 minut před dopečením přelít povrch moučníku.

Náplň připravíme z vypeckovaných višní, které chvilku podusíme se lžící cukru ( nebo frťanem griotky ) a trochou ( asi 3 lžicemi ) vody. Necháme vychladnout.
Připravíme si krém: žloutky utřeme se smetanou a zbývajícím cukrem do husté pěny a postupně do hmoty ještě vmícháme pevný sníh, ušlehaný z bílků.
Nakonec višně potřeme žloutkovosmetanovým krémem.
Teplotu v troubě snížíme na 160 st. a dopečeme, což trvá cca 30 minut. Po prvních 5 minutách pečení koláč vyjmeme, posypeme mandlovými lupínky a vrátíme zpět do útrob trouby.

Poznámka

Recept jsem si našla na NETu a zkombinovala s druhým, podobným receptem. Nenechte se zmýlit fotodokumentací.. to bych nebyla já, abych něco nezmastila :-))) omylem jsem dala vejce 3 a ještě k tomu celá, takže jsem samozřejmě musela přidat i mouky. Vy to jistě nespletete :-) Omlouvám se, že není foto řezu - klínku, ale umřela mi baterka ve foťáku, a než se nabila, už nebylo co fotit .-)))
Takže, kdyby někdo zkusil, budu ráda za fotečku řezu.
A ještě něco.. příště bych zkusila ty višně ještě překrájet. Líp by se to asi krájelo.

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 22.07.2012 21:25

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz