TopRecepty.cz

"Mandle v každé lžičce" Trojnásobně mandlový dort



Suroviny

Korpus:
220 g změklého másla
400 g marcipánu
6 vajec
4 lžíce mandlového likéru
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g třtinového cukru
60 g mletých pražených mandlí
60 g mletých pražených lískových oříšků
Krém:
100 ml mandlového likéru
120 g třtinového cukru
6 žloutků
250 g másla
špetka soli
60 g mletých pražených mandlí
60 g mletých pražených lískových oříšků
Dále:
160 g pražených mandlí na ozdobu
máslo na pražení mandlí

Postup

Nejdříve se pusťte do korpusu. Vejce vyšlehejte s máslem a cukrem a po chvilce šlehání přidejte mandlový likér (pokud by se vám máslo sráželo, postavte mísu se směsí na chvíli nad hrnec s mírně vroucí vodou a hodně míchejte).
Rozpalte si troubu na 180°C
Nastrouhejte si marcipán najemno (lépe to jde, pokud jej necháte přes noc nezabalený „oschnout“ na vzduchu) a společně s mletými mandlemi a oříšky vmíchejte k vajíčkům.
Naposledy přidejte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou pořádně prošlehejte.
Nerezovou mísu (nebo formu na dort) vyložte pečicím papírem (je lepší si mísu trochu vytřít máslem, aby se vám papír nesmekal), vlijte do ní připravené těsto a přikryjte alobalem.
Uložte do vyhřáté trouby a nechte hodinu a půl péct, až bude povrch zlatavě hnědý a na špejli zapíchnuté do dortu neulpí žádné drobečky).

Zatímco se dort peče, máte dost času na přípravu krému. Tepluvzdornou (ale ne nerezovou) mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou (tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny) a vložte do ní 6 žloutků, 100 ml mandlového likéru, špetku soli i 120 g cukru. Metličkou nebo spirálou šlehejte alespoň 10 minut, až vznikne hustá nažloutlá pěna.
Odstavte ji z plotny, nechte vychladnout a poté přidejte zbytek mletých ořechů a mandlí i máslo a vyšlehejte krém. Uložte ho do ledničky ztuhnout.

Až upečený korpus vychladne, rozkrojte jej dlouhým nožem na tři části. Pak vezměte spodní díl dortu, potřete pomocí mašlovačky troškou mandlového likéru, naneste část krému (trochu méně než třetinu, aby vám zbylo dost krému na potření celého dortu) a přiklopte druhým dílem korpusu – zvlhčete likérem a natřete menším dílem krému.
Celý dort pak rovnoměrně natřete krémem a dejte na chvíli ztuhnout do ledničky (nebo i mrazáku) – tuhý krém dotvarujte, uhlaďte stěrkou a posypte nasekanými praženými mandlemi
a trochu přimáčkněte. Uložte do lednice alespoň na půl hodiny, aby se chutě dobře propojily.

Těsně před servírováním nakrájejte na menší kousky, které můžete ještě doplnit ušlehanou smetanou. A nezapomeňte, že: „Krása mandlových květu spočívá v tom, že mandlové květy myslí jen na mandle, které z nich vzniknou…“

Poznámka

Tipy a triky stejně jako podrobný fotopostup najdete na
http://www.foodstyle.cz/products/trojnasobne-mandl...

autor Autor: K@tka
Datum vložení Datum vložení: 10.03.2013 09:48

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz