TopRecepty.cz

Vláčný velikonoční mazanec


Vláčný velikonoční mazanec

Suroviny

Těsto:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1 vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1/2 čajové lžičky citronového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citronové kůry z 1 citronu)
35 g rozinek
Na povrch:
35 g nasekaných loupaných mandlí
1 rozšlehané vejce
mandlové lupínky

Postup

Nejprve připravíme kvásek: Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl, extrakty a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.Nakonec vmícháme rozinky a mandle, a zapracujeme do těsta.Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).Po dalších 30 minutách těsto vytvarujeme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar), dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět.Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. (Řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout).Předehřejeme troubu na 160 °C. Pečeme 40–50 minut dozlatova.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

autor Autor: chute-sveta.cz (Jarka)
Datum vložení Datum vložení: 27.08.2015 08:51

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2022 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz