250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
hrst brusinek naložených v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
lžička vanilínového cukru
lžička strouhané kůry z citronu
1.) ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek
2.) cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny
3.) smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilínový cukr a muškátový ořech
4.) nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát
5.) do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto
6.) nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny
7.) těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku
8.) na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat
9.) peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut
Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.
![]() |
Autor: Marri ( Mart) |
![]() |
Datum vložení: 16.01.2016 07:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz