TopRecepty.cz

Křehké martinské rohlíčky podle Markéty


Křehké martinské rohlíčky podle Markéty

Suroviny

Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
250 g másla
1 špetka soli
Náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání 30%
1/2 lžičky skořice
2 lžíce medu
kůra z 1/2 citronu
1 lžíce strouhaného perníku
Dále:
1 žloutek
1 lžička vody
moučkový cukr na posyp

Postup

Do misky nasypeme mouku, osolíme, přidáme vanilkový cukr a promícháme. Směs nasypeme do nádoby robota, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a krátce zpracujeme.Těsto bude lehce lepivé, ale po vychlazení v chladničce se s ním bude dobře pracovat. Mouku nepřidáváme, nebylo by křehké. Těsto rozdělíme na 4 díly (po 222 g), ty zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejméně na hodinu chladit - čím déle tím lépe, klidně přes noc.Náplň připravíme tak, že do misky odvážíme namleté, nastrouhané či rozmixované vlašské ořechy, přidáme smetanu, skořici, med, citronovou kůru, nastrouhaný perník a promícháme.Troubu zapneme na 180 °C a dva plechy vyložíme papírem na pečení. V malém hrnečku rozkvedláme žloutek se lžičkou vody na potření rohlíčků.Postupně bereme díl těsta z chladničky, vyválíme na lehce pomoučněném válu nebo podložce do kruhu o síle cca 3 mm. Rozdělíme na poloviny, čtvrtiny a osminy, poté k širší straně dáme lžičku náplně, přehneme okraje směrem dovnitř a stočíme směrem ke středu.Každý kousek mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Klademe je na připravený plech. Na každý dáme 16 kousků. Rohlíčky potřeme připraveným žloutkem a dáme péct dorůžova cca 15-18 minut podle zkušeností s vlastní troubou.Rohlíčky necháme vyndané na plechu pár minut dojít a pocukrujeme nebo obalíme v moučkovém cukru.

Poznámka

Recept je podle Markéty v troubě, ale jelikož někdo má alergii na ořechy, dělám polovinu s ořechovou náplní z mého sešitu a polovinu s povidlovou náplní s mákem. Těsto je bez cukru a dá se použít i na výrobu slaného pečiva - záviny, taštičky apod.

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 10.11.2023 20:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz