TopRecepty.cz

Kynuté koláčky plněné dvojí náplní podle R. Pauluse


Kynuté koláčky plněné dvojí náplní podle R. Pauluse

Suroviny

Koláče:
42 g čerstvého droždí
3 lžíce krupicového cukru
200 ml plnotučného mléka
500 g polohrubé mouky (a trochu na pomoučnění)
2 vejce (vel. M)
4 lžíce rostlinného oleje
1 špetka soli
125 g másla
Tvarohová náplň:
250 g plnotučného tvarohu (v alobalu)
2 lžíce rozinek namočených v rumu
2 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Povidlová náplň:
300 g švestkových povidel
30 g strouhaných piškotů
tuzemák (podle chuti)
Drobenka:
80 g másla
80 g cukru krupice
100 g hladké mouky
Dále:
1 malé vejce na potření před pečením
rozpuštěné máslo s rumem na potření po upečení (nemusí být)

Postup

Připravíme kvásek: Do misky dáme trochu z odváženého množství polohrubé mouky, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme částí odměřeného vlažného mléka. Necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít.Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme vejce pokojové teploty, olej, špetku soli, změklé máslo a kvásek. Mícháme tak dlouho, než vznikne krásně hladké těsto, jež se nelepí na stěny. Posypeme malým množstvím hladké mouky a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout.Mezitím připravíme náplně a drobenku. Na tvarohovou náplň dobře promícháme všechny suroviny. K ní si nachystáme dvě lžičky, pomocí nichž budeme koláčky plnit. Na povidlovou náplň nastrouháme piškoty, přidáme povidla a rum a také dobře promícháme. Touto náplní naplníme cukrářský sáček.Drobenku přichystáme tak, že mezi prsty propracujeme máslo, mouku a cukr. Do podávání necháme drobenku na chladném místě.
Ještě rozkvedláme vejce, ať máme vše připravené.Vykynuté těsto ještě trochu propracujeme, rozdělíme ho na dva díly, vyválíme obdélník o síle 1 cm a pomocí rádýlka nebo nože nakrájíme na čtverce o velikosti, jak velké chceme mít koláčky. Na každý čtvereček lžičkou naneseme tvarohovou náplň, pomocí druhé lžičky náplň sejmeme, rohy čtverce spojíme, zakulatíme a položíme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Takto zpracujeme všechno těsto. Do každého bochánku uděláme palcem důlek, do něj vytlačíme z cukrářského sáčku povidlovou náplň.Koláčky potřeme vajíčkem (jen těsto, ne náplň), celé koláčky posypeme drobenkou a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 °C dozlatova, trvá to asi 25 minut.Pokud chceme, můžeme ještě rozpustit máslo, do něj pak vlijeme rum a tímto potíráme ještě horké koláčky.

Poznámka

Recept jsem získala v kulinářské akademii Romana Pauluse - kuchyně Lidlu.
Úplně si nejsem jistá, ale myslím, že recept na drobenku Roman Paulus neuvádí. Umíchala jsem drobenku, jakou míchám nejčastěji. Koláčky jsou výborné.

autor Autor: Moanka (Monika Valášková)
Datum vložení Datum vložení: 24.03.2024 07:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz