TopRecepty.cz

Bábovka ze šesti vajec


Bábovka ze šesti vajec

Suroviny

6 vajec
200 g másla
310 g hladké (polohrubé) mouky
310 g cukru moučka
1 prášek do pečiva
200 ml mléka
1-2 polévkové lžíce kakaa (volitelně)
máslo na vymazání formy
strouhanka (kokos) na vysypání formy

Postup

Máslo vyjmeme z lednice, nakrájíme do mísy na kousky a dáme stranou povolit. Předehřejeme troubu na 180 °C.Mouku odvážíme, prosijeme jemným sítem do jiné misky a zamícháme do ní prášek do pečiva.V kastrůlku nebo mikrovlnce si mírně ohřejeme mléko. Cukr prosijeme do mísy s máslem. Bábovkovou formu vytřeme trochou másla a vysypeme strouhankou nebo kokosem.Každé vajíčko si zvlášť rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Bílek pak po jednom dáváme do vyšší nádoby na šlehání.Pomocí ručního šlehače vyšleháme cukr s máslem až do pěny a pak postupně přidáváme po jednom žloutku. Důležité je nespěchat. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko.Čistými šlehacími metličkami vyšleháme všechny bílky do pěny. Ihned opatrně vařečkou vmícháme do směsi, snažíme se těsto nadzvedávat nad bílkový sníh. Těsto nemusí být zcela promíchané, důležité je nerozbít sníh z bílků.Pokud chceme prostřední vrstvu bábovky trochu barevně i chuťově odlišit, odebereme nyní asi čtvrtinu těsta a v jiné misce ji opatrně smícháme s prosátým kakaem. Tuto část pak dáme do formy na polovinu zbylého těsta.Těsto nalijeme do bábovky, mělo by být pod okrajem. Dáme do trouby asi na 30 minut. Poté posledních 10 minut kontrolujeme špejlí zda je vevnitř upečená. Špejle musí být po vyjmutí suchá.Po vytáhnutí z trouby a vychladnutí bábovku překlopíme na talíř. Můžeme ozdobit například čokoládou (ganache) nebo jen nakrájet a podávat. Dobrou chuť.

Poznámka

1 kus bábovky je 6 dávek, což je množství na velkou formu. Lehce můžete přepočítat na menší formy.
Pokud už máte recept zvládnutý můžete prohodit 5. a 6. krok, ale pamatujte že bílky by neměly dlouho čekat a je lepší je vyšlehat až těsně před zapracováním do těsta.
Kakaovou část vždy dáváme doprostřed, pokud by byla až nahoře jednak by nevynikla hezká kresba na řezu, jednak by se těžko hádalo jestli se shora nepřipaluje.
Pokud vám trouba peče shora víc než zespodu, použijte na přikrytí bábovky kousek alobalu.

autor Autor: bigbys (Zuzana)
Datum vložení Datum vložení: 20.04.2024 15:08

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz