TopRecepty.cz

Anglické bochánky k čaji (scones)


Anglické bochánky k čaji (scones)

Suroviny

400 g hladké mouky
50 g cukru
20 g prášku do pečiva
125 g studeného másla
175 g nízkotučného mléka
1 vejce
50 g sultánek nebo jiného sušeného ovoce - lze vynechat

Postup

Vložte všechny sypké ingredience do mísy. Nastrouhejte na ně na hrubém struhadle co nejstudenější máslo, a rychle zpracujte na žmolenku, ne více (bochánky by byly tvrdé). V mouce budou malé kousky másla, ale to je tak správně. Pak si rozkvedlejte ve skleničce celé vejce a vlijte skoro celý obsah skleničky do mísy s tou žmolenkou (trochu si nechte na pomazání bochánků před pečením), vlijte mléko, a rychle zpracujte na vláčné těsto, ale nepřepracujte. Podsypte trochou mouky, je-li třeba. Vyválejte těsto na 2 cm výšku a vykrajujte (třeba skleničkou namočenou do mouky) kolečka. Dejte kolečka na plech s pečícím papírem, přidejte do zbylého vejce trochu mléka, potřete bochánky touto směsí a dejte péci na 20 - 25 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů.

Poznámka

Tyto scones jsou nejlepší teplé, servírované s dobrým jahodovým džemem a tzv. "sraženou" smetanou (clotted cream), která se bohužel u nás neprodává, a vyrobit s dá pouze z nepasterovaného mléka (viz http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=29676). Jde ale také nahradit: do smetany na šlehání přidáme špetku moučkového cukru a šleháme do "přešlehání" - t.j. až je smetana skoro máslovitá. V kombinaci s touto smetanou, džemem a čajem s mlékem je to výborná svačinka - nebo v Anglii "odpolední čaj".
Recept mám od kuchařů ze sídla Jindřicha VIII. Hampton Court (tedy ne těch jeho, tak stará nejsem :) - těch, co tam nyní provozují kavárnu). Dobrou chuť.

autor Autor: LidaD
Datum vložení Datum vložení: 05.03.2010 12:17

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz