TopRecepty.cz

Řezy a rolády na oslavu inspirace


Řezy a rolády na oslavu inspirace

Suroviny

Těsto na piškotovou roládu:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic hladké mouky
1/2 balení prášku do pečiva
citronová tresť (nebo citronová kůra)
1 hrst mletých ořechů
2 lžíce kakaa
50 ml vaječného koňaku

Těsto na řezy:
10 vajec
10 lžic moučkového cukru
10 lžic hladké mouky
1 prášek do pečiva
citronová tresť (nebo citronová kůra)
2 hrsti mletých ořechů
4 lžíce kakaa
100 ml vaječného koňaku

Krém:
1 máslo (250 g)
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový pudink
1/3 l mléka
1/2 krabičky smetany na šlehání
kakao nebo ananas (popř. Nugetta kokos, 1 dcl vaječného koňaku mandlová tresť - to vše dle vlastní chuti)

Na zdobení:
cukrářské zdobení
čokoláda
ananas
kokos (plátky)
mandlové lupínky (stříbrné kuličky a ostatní zdobení dle vlastní fantazie)

Postup

Piškot: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva.Kápneme citronové aroma. Nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.Plech vyložíme pečicím papírem. Rozprostřeme těsto, které pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, bez otvírání, zhruba 10 minut. Poznáme, že je hotová, když doprostřed prstem poklepeme, tak se nelepí, nepění, je krásně péřová.Vyndáme z trouby, necháme zhruba 2 minuty vydýchat a smotáme. Motáme tou delší stranou k sobě, aby nebyla roláda moc tlustá a krátká. Přijde ještě do ní krém, tak nabude.Na krém utřeme máslo s moučkovým cukrem.Vanilkový pudink připravíme dle návodu na obalu a necháme vychladnout.Do utřeného másla s cukrem přidáme pudink.Přidáme do krému 1/2 krabičky smetany na šlehání a stále šleháme. Šlehačku vléváme pozvolna a pokojové teploty.Řezy děláme stejný postup jako u rolády, jen nemotáme, ale rozřízneme na tři části, které pak dáme na sebe a promažeme krémem.Kombinujeme piškot a krém dle fantazie, jak kdo má rád. Já dělám nejraději kávový piškot s mandlovým krémem nebo klasický piškot s ananasovým krémem.

Poznámka

Když chceme mít roládu ochucenou, tak přidáme třeba hrst sekaných ořechů nebo kakaovou ze 2 polévkových lžic kakaa na pečení a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo kokosovou 2 polévkové lžíce mletého kokosu a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo jen vaječný koňak. Nebo 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny, tu doporučuji s krémem z vaječného likéru z máslového krému- super! Dochucovadla přidáváme vždy před bílkovým sněhem, aby zůstala kyprá.
Upozorňuji na levné moučkové cukry, moc nesladí, tak když tak přidat o lžíci víc.
Když chceme krém ochucený, tak do něj přimíchám kakao nebo zavařeninu nebo ananasové kousky nebo nugetu nebo kokos, já mám ráda krém s vaječným likérem (1 dcl zašlehat pomalu do máslového krému) nebo s mandlovou trestí (do máslového krému kápneme cca 4 kapky mandle hořké- tresť).
Na obrázku mám roládu z klasického piškotu a rybízový krém, potřené rybízovým krémem a dozdobené máslovým krémem s mandlovou trestí a cukrovými kuličkami, dále roládu kakaovou s nugátovým krémem, potřenou nugátovým krémem a politou čokoládou s lístečky z bílé čokolády koupené už hotové v Globusu, řez z klasického piškotu a ananasový krém. Řezy jsou oba stejné, jen jinak ozdobené.
Jedna je pomazaná krémem a obalená v plátcích sušeného kokosu a dozdobená cukrářskými kuličkami a krémem. Druhá je obalená v mletých vlašských oříšcích a dozdobená nugátovým krémem, ananasovými kousky, čokoládou a cukrářskými kuličkami.

autor Autor: k.radulka (Radka Kárníková)
Datum vložení Datum vložení: 16.04.2010 14:40

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz