TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"


Strakonické
nahoru
Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické Strakonické
dolu

Suroviny

42 dkg hladké mouky - světlé
25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/
10 lžic studené vody
2 polévkové lžíce octu
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
15 dkg strouhanky
5 dkg másla
1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou lepší než strouhaná
cukr krupice dle chuti
vanilkový cukr
mletá skořice nebo koření jablkový závin
rozinky namočené v rumu
sekané ořechy (ty nejsou podmínkou)
máslo
rum na potření
moučkový cukr na posypání

Postup

Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Poznámka

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka. Když jsme se přestěhovali z paneláku do postaveného domku, tak proti nám bydlela jedna starší paní sousedka. Tehdy jsem byla na mateřské dovolené, ona byla v důchodu a tak jsme se navštěvovaly. Jednou jsem k ní přišla a na dvorku na zápraží byly 3 plechy a na nich 9 nohavic těchto štrúdlů. Já jsem na ně koukala jako puk a ona říkala, že je upekla pro svoji vnučku a pošle jí je na chmelovou brigádu. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička.
A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus. Při pečení těchto jsem o tom ještě nevěděla :-) Tyto jsou z 1,5 dávky.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 11.07.2010 20:03

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2020 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz