TopRecepty.cz

Rolovaná jahůdková dobrota


Rolovaná jahůdková dobrota

Suroviny

Těsto:
6 vajec
6 PL cukru krupice
6 PL polohr. mouky

Krém:
1 Hera nebo máslo
1/2 l mléka
1 1/2 sáčku vanilkového pudinku
4 PL cukru
jahodová esence
červená potr. barva
jahody
kvalitní kakao (nejlépe holandské)
kokos nebo piškotové drobečky na obsypání

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C.Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, z bílků pak zvlášť ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty přidáváme střídavě lžíci prosáté mouky a lžíci bílkového sněhu. Mícháme velice zlehka a opatrně, aby nám sníh "nespadl"! Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na pečící papír a ihned vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme, dokud povrch mírně nezrůžoví.
Hotový plát vyndáme, posypeme hl. moukou a překlopíme na čistou utěrku. Papír nesudaváme, položíme přes něj prázdný plech a necháme vychladnout. Tím se nám korpus krásně vyrovná.
Zatímco piškot chladne, uvaříme si z mléka, cukru a pudinkového prášku obvyklým způsobem hustý krém. Vlijeme ho ještě horký do kovové misky nebo rendlíku, povrch přetřeme Herou (tím zabráníme vytvoření škraloupu) a dáme chladnout nejlépe tak, že nádobu postavíme do studené vodní lázně. Také si samozřejmě můžeme pudink uvařit dříve, toto je "expresní" varianta.
Heru vyšleháme do pěny a postupně přidáváme zchladlý pudink (může být mírně vlažný). Vznilký krém dosladíme podle chuti mouč. cukrem, ale obvykle to není třeba, s uvedeným množstvím cukru v pudinku je dostatečně sladký. Rozdělíme ho do dvou misek, do jedné přidáme kakaový prášek, do druhé jahodovou tresť a barvivo.
V této chvíli přichází na řadu upečený plát. Opatrně z něho sloupneme pečící papír ,piškot zvedneme a papír položíme pod něj. (Další vychytávka - pracovní plocha nám zůstane po skončení práce téměř čistá!:-)) Rubovou stranu piškotu, tj. tu, ze které jsme sundali papír, potřeme větší částí jahodového krému a na něj poklademe kousky čerstvých nebo kompotovaných jahod. Nyní opatrně zarolujeme. Většinou to jde celkem snadno, korpus je díky chladnutí "pod plechem" krásně vláčný. Povrch rolády potřeme krémem kakaovým, boky obsypeme kokosem nebo drobečky a roládu dozdobíme zbylým krémem. Dílo korunujeme kousky jahod.

Poznámka

Pokud chceme roládu čistě jahodovou, můžeme do krému uvařit pudink s jahodovou příchutí.

autor Autor: Danca
Datum vložení Datum vložení: 04.08.2010 20:11

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz