TopRecepty.cz

Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky


Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
6 lžic cukru krupice
2 žloutky
6 lžic rozpuštěného tuku
1 hrnek mléka
1 kostka droždí
1 vanilinový cukr
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
Jablková nádivka:
6 jablek
6 hřebíčků
2 lžičky skořice
100 ml vody
2 vanilinové cukry
3-4 lžíce cukru krupice (dle kyselosti jablek)
Drobenka:
10 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru
5 dkg tuku
Dále:
4 lžíce rozpuštěného tuku na potření

Postup

Nejdříve si připravíme jablečnou nádivku:
Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme 100 ml vody a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit.

Příprava kynutého těsta:
Mnoho žen se bojí kynutého těsta, přitom je to velmi jednoduché. Nikdy se mi nestalo že by se nepovedlo. Uvádím návod s fotografiemi i pro úplné začátečníky:
Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím si rozpustíme tuk. Do mísy prosijeme přes síto polohrubou mouku (mouka se prosíváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a strouhneme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky). Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté).

Drobenka:
Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem.

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců. Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme. Koláče dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C.

Upečené koláče - šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.

autor Autor: duckie
Datum vložení Datum vložení: 27.02.2011 20:18

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz