TopRecepty.cz

Osvěžující jablkový zákusek


Osvěžující jablkový zákusek

Suroviny

4 vejce (oddělit bílky od žloutků)
300 g práškového cukru
špetka soli
100 ml oleje
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 kg jablek (očistit a nastrouhat na hrubším struhadle)
1 vanilkový puding
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička hnědého cukru
extra hnědý cukr když jsou jablka kyselejší nebo máte-li raději sladší koláče
1 ks smetany na šlehání (250ml)
2 ks kysané smetany (celkem 400ml)
1 vanilkový cukr

Postup

Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozmiešame s práškovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme olej, mlieko a múku, ktorú sme si vopred zmiešali s kypriacim práškom a všetko spolu poriadne vymiešame. Do zmesi opatrne zapracujeme sneh z bielkov a vzniknuté cesto vylejeme na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C cca 30minút. Po upečení dáme opatrne dole z plechu a necháme vychladnúť.
Počas toho ako nám bude koláč chladnúť uvaríme si jablkovú plnku. Nadrhnuté jablká dáme dusiť do 200ml vody. Po 5 minútach pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas (resp. vanilkový puding) aj s cukrom a škoricou a opäť privedieme do varu. Potom znížime teplotu a varíme kým kaša nezačne hustnúť, čo ale netrvá príliš dlho. Uvarená kaša nemá byť veľmi hustá – aby sa ľahko rozotierala na smotanovú plnku. Keď je kaša hotová necháme ju vychladnúť. Ja som ju dala do vodného kúpeľa, aby to bolo trošku rýchlejšie. No a pokiaľ kaša chladla, pripravila som smotanovú plnku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a následne primiešame opatrne kyslú smotanu. Takéto plnka je kyslejšia a teda ak máte radšej sladšiu pridajte trochu práškového cukru. Teraz môžeme začať s “vrstvením” plniek. Na vychladnutý koláč dame najskôr smotanovú plnku a dame na 20-30minút stuhnúť do chladničky. Potom nanesieme plnku jablkovú a opäť dame do chladničky na 20-30minút. Po stuhnutí môžeme podávať.

Poznámka

Koláčik je veľmi osviežujúci a preto je vhodný aj na letné posedenia s rodinou alebo kamarátmi. Ja som tentokrát robila len polovičnú dávku.
www.gurman.estranky.sk

autor Autor: gurmanka
Datum vložení Datum vložení: 10.04.2011 22:32

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz