TopRecepty.cz

Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky


Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Suroviny

Na korpus:
2 vejce
špetička soli do sněhu
60 g moučkového cukru
60 g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
trochu tuku na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy
Na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce
3 dl mléka
20 g sypké želatiny
1 skořicový cukr
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek aroma Griotte (je možné ho vynechat)
1 Rama Cremefine na šlehání 250 ml nebo jiná šlehačka
zhruba 350 g třešní

Na želé košíčky:
1 sáček Galaretky (Kdo nemá Galaretku, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera nebo se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem, něco jako Tang, Vitacit apod. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu.)
400 ml vody na přípravu želé


Na dozdobení:
šlehačka
topping
meduňka nebo máta

Postup

Na dno dortové formy si dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100%tuk, např Omegu.
Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidaváme mouku prosátou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce vždy promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.

Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50°C, neměla by přesáhnout 60°C.Tvaroh si prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma(možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme. Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.

Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera si připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vody - místo 500 ml dát 400 - 450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 5 dl horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začínají želírovat.
Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 5 dl ochucené vody ji dáme 18 - 20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.

Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.
Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abysme měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1 lt tekutiny.
Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.

Poznámka

Kdo nemá rád skořici, tak se dá přidat místo ní vanilkový cukr a do těsta třeba trošku citronové kůry. Místo třešní se dá použít i jiné sezónní ovoce. Dortová forma je opravdu úplně plná.
Dávám odkaz na přípravu ovocného želé
http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7...
Mám tady velmi podobný recept, korpus je stejný, ale tvarohová hmota je jiná, dělaná z 250 g tvarohu v kostce a nepopsala jsem tam výrobu želé košíčků.
http://www.toprecepty.cz/recept/1816-moucnik-s-tva...
Další velmi podobný recept je taky tady, ale zcela nepečený.
http://www.toprecepty.cz/recept/2052-jablecny-dort...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 12.06.2011 18:50

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz