TopRecepty.cz

Hruškové želé s perníkem - nepečené


Hruškové želé s perníkem - nepečené

Suroviny

1 l hruškového džusu s dužinou
2 čerstvé měkké hrušky střední velikosti
35-40 g práškové želatiny
necelá lžíce citrónové šťávy
trochu skořicového cukru
trošku moučkového cukru
1-2 balení perníkových medových plátů po 3 ks nebo piškoty

Postup

Zhruba 250 ml džusu odebereme, metličkou v něm rozmícháme želatinu a necháme nabobtnat. Pak buď ve vodní lázni, nebo pozvolna přímo na plotýnce za stálého míchání zahříváme a želatinu rozpustíme, odstavíme a necháme trošku zchladnout. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, stačí ale podstatně nižší. Džus a džus s rozpuštěnou želatinou smícháme dohromady, podle chuti přidáme a rozšleháme skořicový cukr a možno i mírně dosladit cukrem. Měkké hrušky si nakrájíme na drobné kostičky, pokapeme citrónovou šťávou a zamícháme ho džusu. Vložíme do chladničky, občas promícháme a jak vidíme, že nám už hmota začíná želírovat a mírně tuhnout, tak ji použijeme. Chlebíčkovou formu zhruba o rozměrech 30 x 11 cm si vyložíme alobalem nebo fólií, alobal můžeme malinko přetřít olejem a na dno dáme část tuhnoucí směsi. Rozložíme perníkové pláty, zase směs, pláty - prostě vrstvíme. Formu překryjeme alobalem nebo fólií a dáme do chladničky, nejraději do druhého dne. Vyklopíme a krajíme na silnější řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.

Poznámka

Hledala jsem i jiné využití pro perníkové pláty, tak mě napadlo tohle. Doporučuji krájet na silnější řezy, nevýhodou tady je, že pláty nejsou v tomto želé tak pevné jako třeba piškoty. Nemůžu říct, že by se chlebíček po vyklopení rozpadal, ale při krájení a servírovaní na talíř se musí trochu opatrněji. Tak to případně zvažte a je možné použít ty piškoty.
Začínáme vrstvit, když vidíme, že nám už hmota začíná dost houstnout.
Jinak ještě si můžeme želé ochutit místo skořicovým cukrem, tak odvarem z koření - celé skořice, hřebíčku, kousku badyánu.Pokud přidáme např 1 dl tekutiny, tak ubereme 1 dl džusu nebo použijeme těch 40 g želatiny. Já dělala z 35 g, pokud by někdo měl řidší džus bez dužiny, tak použije taky 40 g. Hrušky musí být měkké, jinak je musíme povařit.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 22.06.2011 20:08

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz