TopRecepty.cz

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem


Strouhaný kakaový koláč s tvarohem

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
200 g cukru krupice
3 polévkové lžíce kakaa
1 žloutek
250 g Hery (nebo másla)
1 lžíce mléka
1 prášek do pečiva

Náplň:
750 g tvarohu (může být i méně)
3 žloutky
200 g cukr krupice
200-250 ml mléka
1-2 polévkové lžíce vanilkového pudinku
4 bílky
marmeláda nebo ovocné jablkové pyré

Postup

Tuk rozpustíme a necháme vychladnout.Do větší mísy dáme cukr, žloutek, vychladlý tuk a společně vymícháme.Pak přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a přidáme mléko. Dobře propracujeme.Těsto rozdělíme na dvě části - 1/3 a 2/3 a obě dáme zabalené v mikrotenu asi na 15 minut ztuhnout do mrazničky.Připravíme tvarohovou náplň: ušleháme tvaroh, žloutky a cukr. Přidáme práškový puding a mléko, přibližně 200 ml. Měla by vzniknout řidší hmota.Bílky ušleháme do pevného sněhu a opatrně ho vmícháme do tvarové směsi.Hluboký větší plech vyložíme pečicím papírem (jinak ho můžeme dobře vymazat máslem a vysypat hrubou moukou) a na něj na hrubém struhadle nastrouháme větší část ztuhlého těsta.Lehce upravíme rukou, utlačíme, aby mezi kousky nebyly velké mezery.Na vrstvu nastrouhaného těsta nalijeme tvarohovou náplň a opatrně ji stěrkou rozetřeme.Na tvaroh dáváme lžičkou menší kousky marmelády nebo ovocné pyré asi 3 cm od sebe.Nakonec na povrch rovnoměrně nastrouháme menší část těsta.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C pomalu asi 45 minut.

Poznámka

Je to hodně starý recept, žádná novinka a dělá se v mnoha variantách. Je jednoduchý a rychlý. Náhodou jsem narazila na recept Amiry, ale je také odlišný a to mě inspirovalo k zařazení. Byl zrovna upečený. Nikde v daných receptech není uveden cukr, přitom toto není nijak přeslazené. Koláč je velice vláčný, křehký, není moc drobivý a s ovocem skvělý. Po rozležení úplně nejlepší.

autor Autor: maiva
Datum vložení Datum vložení: 01.11.2011 11:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz