Na těsto:
400 g polohrubé mouky
250 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
200 g bílého jogurtu
1 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
1 špetka soli
Další suroviny:
4-6 jablek
2 hrsti rozinek
1 hrst půlek vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
cukr (dle chuti)
strouhanka (dle potřeby)
1 rozšlehané vejce na potření
Plech vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme včas na 170 °C.Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky, nestrouháme je.V prosáté mouce rozmícháme kypřicí prášek, změklý tuk, vejce, jogurt, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto.Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát ve tvaru obdélníku o tloušťce asi 5 mm.Střed rozváleného těsta posypeme lehce strouhankou, poklademe jablky, poházíme lehce rozinkami a zasypeme cukrem s troškou mleté skořice. Boční okraje těsta o šířce asi 2 cm necháme volné. Na povrch naskládáme vlašské ořechy.Pravý a levý okraj těsta přehneme přes náplň jen lehce, aby při pečení náplň nevytékala ven. Poté přehneme přes náplň i horní a dolní třetinu těsta a lehce přitiskneme.Zabalené záviny přeneseme na plech, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlaté barvy asi 25–30 minut.
Těsto lze plnit makovou nebo tvarohovou náplní – vznikne chutná buchta. Hodí se i pro slanou variantu s masovou či špenátovou směsí, ale nejlépe se osvědčilo jako štrúdl. V poslední době ho připravuji s předstihem, nechávám pár hodin nebo přes noc zabalené v lednici. Před zpracováním ho včas vyndám na pokojovou teplotu – práce s těstem je pak snazší a výsledek znatelně lepší.
|
Autor: taddy1 |
|
Datum vložení: 02.02.2012 02:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady