Těsto:
250 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
100 ml teplé vody (dle potřeby)
Náplň (dle chuti):
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky (namočené v rumu)
Dále:
rozšlehané vejce na pomazání (nebo rozehřáté máslo, Hera)
tuk na vymazání plechu
Mouku s cukrem prosejeme na vál a přidáme rozehřáté máslo.Za postupného přilévání teplé vody s octem vypracujeme nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody. Každá mouka saje tekutinu jinak.Těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme ho odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát těsto do hlubokého talíře nebo misky a postavit pod něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde hůře rozválet.Plech na pečení štrúdlů vymažeme tukem. Troubu zapneme nahřívat na 220 °C.Jablka omyjeme (můžeme a nemusíme je oloupat) a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, lehce je vymačkáme. Rozinky, které byly namočené v rumu, necháme okapat.Odpočaté těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na rozměr 35 × 30 cm.Po celé ploše rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky. Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a zabalíme.Štrúdly přeneseme na připravený plech. Potřeme je rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem.Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova asi 20-25 minut.
|
Autor: Hella |
|
Datum vložení: 18.10.2008 18:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady