TopRecepty.cz

Švestkový koláč z kynutého těsta


Švestkový koláč z kynutého těsta

Suroviny

1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
60 ml mléka
40 g cukru krupice
250 g hladké mouky
40 g oleje
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
kůra ze 1/4 citronu
500 g švestek
2 žloutky na potření
Drobenka:
150 g hrubé mouky
150 g cukru krupice
150 g másla
špetka skořice

Postup

Postup na drobenku: všechny suroviny smícháme dohromady, a utvoříme drobenku, která musí zůstat sypká.

Těsto: nejdříve připravíme kvásek - do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme kynout.

Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkového cukru, mouky, olej, vejce a citronovou kůru a zamícháme a hněteme asi 15 minut dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější). Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky.
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 15 až 20 minut do světle hnědé barvy drobenky. Po upečení necháme vychladnout.

autor Autor: Kamili (Kamila Říhová)
Datum vložení Datum vložení: 24.01.2013 21:35

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz