TopRecepty.cz

Šleha(čkové)né koláčky


Šleha(čkové)né koláčky

Suroviny

Na těsto:
30 g droždí
120 g másla
80 g krupicového cukru
125 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
kůra z 1/2 citronu
1 malá lžička soli
200 ml 30% smetany ke šlehání
500 g hladké mouky


Na náplň:
300 g tvarohu
1 hrst rozinek
80 g moučkového cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
(rum)

Na drobenku:
50 g hrubé mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru

A ještě:
1 spařených a oloupaných hrst mandlí
1 vejce na potření
povidla nebo marmeláda

Postup

Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek.Mouku prosejeme do zadělávací mísy, přidáme sůl. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky a následně, žloutkovou pěnu, přidáme k mouce. Přilijeme vzešlý kvásek a na úplný konec vmícháme dotuha vyšlehanou smetanu.Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout.Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu.Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených.Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme asi na 40 čtverců. Můžete samozřejmě udělat menší nebo větší, záleží jen na vás.Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky (plná kávová lžička).Těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademe na plech s pečícím papírem. Nemáme-li papír, vymažeme plechy lehce olejem.Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek (např. špičkou vajíčka, kterou namočíme do hladké mouky). Do důlku dáme povidla nebo marmeládu.Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme je drobenkou, mandlemi a necháme ještě asi 15 minut nakynout.Poté pečeme v troubě, rozehřáté na 180 °C (dolní a spodní ohřev) asi 20 minut dozlatova.

Poznámka

Zdroj: Vaříme krok za krokem. Mírně upraveno.
Vím, že receptů na kynuté koláče je tu dost, ale stejný jsem nenašla. Koláče jsou voňavé máslem, s těstem se výborně pracuje, netřeba ani podsypávat moukou. Pokud budete pracovat s pečkou, v žádném případě nepoužívejte program s nahříváním. Já použila program "těstoviny" a to 2x. Kynout jsem pak nechala v míse.

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 23.02.2013 14:06

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz