TopRecepty.cz

Irský sen s tvarohem


Irský sen s tvarohem

Suroviny

Těsto:
1200 g hladké mouky
100 g jemně mletých vlašských oříšků
320 g cukru moučka
2 prášky do pečiva
120 g holandského kakaa
1 lžička mleté skořice
strouhaná citronová kůra ze 2 citronů
750 g Hery máslové (nebo jiný tuk na pečení)
2 vejce

Tvarohová náplň:
1,5 kg tvarohu (nízkotučného v kostce)
4 vanilkové cukry
3 vejce
100 g kandované citronové kůry
3 hrsti rozinek
3 hrsti nahrubo nasekaných oříšků (nebo mandlí)
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
cukr moučka (podle chuti)
rum (podle chuti)
mléko (podle hustoty)

Dále:
Hera na vymazání plechů
moučkový cukr na posypání povrchu (nebo bílá čokoláda)

Postup

Do velké mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme a přidáme tuk nakrájený na menší kousky a vejce.Vše zpracujeme na hladké těsto, to rozdělíme na dva menší a dva větší díly. Dva větší díly zabalíme do mikrotenu nebo fólie a dáme do velkého chladna, aby důkladně ztuhlo. Nejlépe vložíme do mrazničky.Dva větší plechy vymažeme Herou a v dostatečném předstihu vyhřejeme troubu na 200 °C.Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Do mísy dáme tvaroh, strouhanou citronovou kůru, vejce, vanilkový a moučkový cukr a rum. Prošleháme a přidáváme mléko v množství podle potřeby. Nakonec vmícháme kandované ovoce, nasekané oříšky a rozinky.Na připravené plechy vyválíme z těsta placky, které pomačkáme po celém plechu s půl centimetrovým okrajem po stranách.Na vyválené těsto rozetřeme tvarohovou náplň.Vyjmeme zbylé těsto z mrazáku a na náplň na oba plechy rovnoměrně nastrouháme na hrubém struhadle tuhý zbytek těsta.Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 20 minut. Tento čas je pouze orientační.Po vychladnutí pocukrujeme nebo pocákáme bílou čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni.

Poznámka

Množství je na dva velké plechy.
Pro všechny kritiky, tvarohový strouhaný koláč mě strouháním na povrchu pouze inspiroval, ten znám od dětství a mám ho také moc ráda, ale toto těsto je tak křehoučké, že když jsem ho po prvé zkoušela oběma plackami dole i na povrchu, při krájení moc praskal. Spodní je vláčné, díky tvarohu. A tak jsem ho příště na povrch nastrouhala a vše bylo perfektní. Jde zde hlavně o úžasnou a identickou chuť irských dortíčků, která je přímo mňamozní.

autor Autor: PaprsekAdriana
Datum vložení Datum vložení: 02.03.2013 16:33

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz