TopRecepty.cz

Jednoduché máslové croissanty


Jednoduché máslové croissanty
nahoru
Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty Jednoduché máslové croissanty
dolu

Suroviny

700 g hladké mouky
1 kostka droždí - 42 g
cca 150-200 ml vlažného mléka
200 g bílého jogurtu (nebo kyselá smetana)
2 žloutky
1 kávová lžička soli
5 lžic krystalového cukru
Dále:
250-300 g másla (ne margarín!)
Na potření:
1 vejce nebo žloutek
Náplň:
džem
nutella
čokoláda

Postup

Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru a rozpustíme droždie. Múku preosejeme, zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme vzkypené droždie s mliekom, žĺtky rozmiešané v jogurte a vymiesime pružné cesto. Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Potom cesto rozdelíme na 8 častí - guliek. Necháme ich ešte na doske stáť cca 15 minút. Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2-3 mm, nie je treba veľmi múčiť.V tejto fáze vyberieme z chladničky studené maslo a na slzičkovom strúhadle nastrúhame. Rozdelíme ho na 7 kôpok - na zhruba rovnaké. Na prvú placku rozhodíme jednu kôpku, prikryjeme druhou plackou. Znovu dáme kôpku masla, zas prikryjeme, atď. Posledná vrstva je placka bez masla.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.).Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy.Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda...prípadne necháme bez náplne.Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom a pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.

Poznámka

Ak chceme croisanty slané, napr. so syrovou náplňou, znížime obsah cukru. Ja ich neplním, časť rodiny ich konzumuje s džemom, časť s nutellou.
Názov "jednoduché" som zvolila kvôli zjednodušenému postupu, našla som ho na Internete, zahraničné stránky. V tomto prípade odpadá zložité vyvaľovanie a prekladanie, ako je obvyklé pri klasickej príprave croissantov.

autor Autor: magdalenka
Datum vložení Datum vložení: 03.06.2013 20:12

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2020 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz