TopRecepty.cz

Ostružinový kynutý věnec


Ostružinový kynutý věnec

Suroviny

Těsto:
125 ml mléka
7 g sušeného droždí
55 g cukru krupice
4 lžíce rozpuštěného másla + na potření těsta
1 žloutek
vanilkový extrakt
340 g hladké mouky
2 špetky soli
Náplň:
čerstvé ostružiny
250 g mascarpone
citronová kůra z jednoho citronu
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice (podle chuti)
1 vejce
strouhanka (na posypání těsta)

Postup

Suroviny vložíme do nádoby domácí pekárny v pořadí první tekuté a pak sypké. Zvolíme program Těsto. Těsto je nejlépe připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by odležet minimálně 4 hodiny.Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové folie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou. Když je krém hladký, vmícháme vejce.Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40 x 20 cm.Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz. obrázek).Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu.Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme svrchu nůžkami asi po 2-3 cm a mírně prsty rozevřeme.Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C. Můžeme péct oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je.Pečeme 30-35 minut.
Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu.

Poznámka

Inspiroval mne recept v Apetitu, těsto jsem převzala doslova, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

autor Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková)
Datum vložení Datum vložení: 08.09.2013 13:20

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz