TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka


Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka
nahoru
Žloutkové věnečky dle p. Romana Vaňka
dolu

Suroviny

Na těsto :
300 ml vody
125 ml oleje ( slunečnicový)
250 g hladké mouky
7 vajec
špetka soli

Na žloutkový krém:
1 l mléka
200 g cukru krupice
250 g másla
150 g vanilkového pudingu ( 4 x 37g sáček)
4 žloutky

Na polevu:
1 kg fondánu
50 ml vody

Postup

Postup na těsto:
Sůl, vodu a olej dáme vařit do hrnce. Jakmile se voda začne vařit, přisypeme hladkou ouku a mícháme vařečkou tak dlouho až hmota zanechává na dně hrnce bílý povlak. Hmotu vyjmeme a dáme do robotu. Mícháme hákem a za postupného přidávání vajec vymícháme hustou hmotu.
Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, na plech vyložený pečícím papírem stříkáme tvar kolečka s otvorem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C 15 - 20 minut do světle hněda. Záleží na velikosti výrobku. BĚHEM PEČENÍ TROUBU OTVÍRÁME, ABYCHOM ODVĚTRALI PÁRU. Pokud vyjmeme jeden korpus během pečení a ťukneme do něj, musí být tvrdý, pak je správně pečený.

Postup na krém:
Mléko s cukrem ohřejeme na 38°C a část odlijeme do misky, kde ho smícháme s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu.
Jakmile se začne mléko vařit, vlijeme do něj pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté necháme opět za stálého míchání vychladit.
Jakmile je krém vychladlý, nasypeme do něj na kostky nakrájené máslo povolené na pokojovou teplotu a nakonec vmícháme žloutky. Důkladně prošleháme, aby byl krém hladký.

Postup na polevu:
Fondán vložíme do rendlíku, přidáme vod a za stálého míchání na mírném ohni necháme rozpustit do tekuté konzistence, podle potřeby přidáme vodu. Fondán nesmí být horký, jinak by byl průhledný a ztratil by sytost barvy.

Dokončení:
Upečené korpusy necháme vychladnout, rozřízneme je vodorovně, vršky dáme stranou a na spodek korpusu nastříkáme žloutkový krém. Vršek korpusu položíme upečenou stranou do rozehřátého fondánu, vyjmeme a řeznou stranou položíme na spodní část korpusu naplněného krémem. Fondán by měl z vrchní strany stékat.

Poznámka

Troubu můžete nechat celou dobu přiotevřenou, tak že mezi dvířka dáte vařečku - bála jsem se toho, ale opravdu krásně naskočily :)

Já nedělala polevu, nemáme rádi přeslazené zákusky, můžete jen tak, nebo pocukrovat.

Na fotu jsou ,,zbytky", ty hezčí putovaly dál :D

Tento recept je z kuchařky : Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka

autor Autor: ylenulkay
Datum vložení Datum vložení: 10.09.2013 12:39

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 52 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2019 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz