20 g droždí
200 ml rostlinného mléka
2 vejce (1 na potření)
500 g špaldové mouky hladká
50 g třtinového cukru (very dark)
50 g másla
100 g rozinek
1 pomeranč
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky soli
Křížkové těsto:
45 g špaldové mouky hladká
30 ml vody
15 g třtinového cukru (very dark)
Glazura:
2 lžíce rostlinného mléka
1 lžíce medu
Ochucené máslo:
100 g másla
2 lžíce medu
1 lžička skořice
Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou. Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i vejce a rozinky, zpracujeme. Vyklopíme na lehce pomoučený vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2hod kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky. Vyskládáme na pečící papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1hod kynout. Troubu předehřejeme na 175°C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad si vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25min dozlatova. Ihned po upečení potřeme glazurou. Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem.
Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.
http://www.facebook.com/pages/Mishkas-Diary/142872...
Tradiční kříž na těchto velikonočních bocháncích má svůj původ v pradávných pohanských zvycích a pravděpodobně symbolizuje 4 roční období. Teprve později se jimi označoval Velký pátek a Ukřižování. Křížové bochánky jsou anglickou obdobou našich jidášů a říká se jim hot cross buns.
(Projekt: Albert)
![]() |
Autor: MishkaCZ |
![]() |
Datum vložení: 12.04.2014 10:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz