TopRecepty.cz

Švestkový koláč s tvarohovou náplní-šnek (plundrové těsto jednoduché)


Švestkový koláč s tvarohovou náplní-šnek (plundrové těsto jednoduché)

Suroviny

500 g hladké mouky
1 listové těsto (250-275 g)
125 ml mléka
4 polévkové lžíce mléka (na kvásek)
40 g cukru
2 vejce
1 žloutek (bílek na potření)
42 g droždí
5 g soli
Tvarohová náplň:
1,5 vaničky měkkého tvarohu (375 g)
2 žloutky
3 polévkové lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr

Postup

Ze čtyř polévkových lžic vlažného mléka, droždí, 1 lžičky cukru a 1 lžíce mouky uděláme kvásek a necháme vzejít.Mouku, cukr, sůl dáme do mísy a promícháme.Přidáme 2 vejce a 1 žloutek, vzešlý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. K vypracování těsta můžeme použít domácí pekárnu.Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na obdélník, na něj položíme obdélník nebo kruh listového těsta a několikrát překládáme - fotonávod. Těsto překládáme nejméně 3x, pak po upečení pekně listuje.Teď je čas předehřát troubu na 220 °C (horkovzduch na 200 °C).Těsto dáme cca na 30 minut odpočinout do lednice a potom ho tence (jako na štůdl) na pomoučené pracovní desce rozválíme na tři úzké obdélníky. Ke kraji obdélníků dáme po celé délce tvarohovou náplň a zarolujeme. Náplň připravíme smíchaním všech ingrediencí.Dno kulaté formy vyložíme pečicím papírem nebo formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.Rolky postupně stáčíme na dno formy do šneku a mezery vyplníme vypeckovanými švestkami, do kterých můžeme přidat špetku škořice - fotonávod.Koláč dáme do trouby a po deseti minutách teplotu snížíme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) a pečeme cca 40 minut.

Poznámka

Z uvedených surovin jsem udělala jeden kynutý a jeden plundrový koláč do kulaté formy o průměru 28 cm. Pokud chcete udělat jen těsto plundrové, použijte listová těsta dvě.
Z plundrového těsta můžete udělat nejen koláče, ale také croisanty, šátečky nebo rohlíčky s náplní, štůdly nebo slané pečivo. Pečivo klademe na plech vyloženým pečícím papírem, ale ne moc blízko sebe, protože při pečení ještě nabyde. Doba pečení závisí na velikosti pečiva.

autor Autor: radiator (Míla)
Datum vložení Datum vložení: 05.10.2015 10:10

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz