TopRecepty.cz

Šťavnatý rebarborový koláč ze špaldy a jogurtu


Šťavnatý rebarborový koláč ze špaldy a jogurtu

Suroviny

400-500 g rebarbory (či mixu s ovocem)
120-150 g hrnku hnědého třtinového cukru
5 lžic másla
2 vejce
110 ml bílého jogurtu s troškou mléka
1 lžička vanilkového extraktu
cca 150 g hladké mouky (špaldové)
2 lžičky prášku do pečiva
150 g cukru (cca)
Na povrch:
1-2 hrsti ovesných vloček
1-2 hrsti třtinového cukru
máslo
Dále:
1 kousek másla na vymazání pánve či pečící nádoby
1 hrst strouhaného kokosu

Postup

Očistíme a nakrájíme rebarboru. Máslo rozehřejeme, necháme vychladit. Rrozdělíme na dvě části.Rozehřejte troubu na 170 °C. Nádobu na pečení vymažeme kouskem másla a vysypeme zlehka strouhaným kokosem (krásně pak křupe a dává koláči další chuťový rozměr).

Řapíky listů rebarbory očistíme, oloupeme a pokrájímte na kostičky dle libosti. Lze nakombinovat s hrstí mraženého lesního ovoce (maliny a borůvky), aby to bylo celé barevnější. Rebarboru posypeme třtinovým cukrem v misce, kousky ovoce obalíme a dáme stranou. Ovoce mezitím pustí šťávu, cukr se rozpustí. Těsně před vložením do koláče tekutinu slijeme.Do mísy rozklepneme vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla, bílý jogurt lehce naředěný mlékem (či jen mléko) a vanilkový extrakt. Metličkou (či v robotu s metličkou) suroviny spojíme dohromady. Postupně přimícháme cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva.Vyšleháme do hladkého a hustého těsta, které vlijeme rovnoměrně do připravené vymazané pánve. Těsto posypeme rebarborou a případným dalším ovocem. Pokud budeme dělat křupavé drobení na vrch, tak koláč posypeme ovesnými vločkami, posypeme třtinovým cukrem. Zakápneme zbytkem rozpuštěného másla.Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-45 minut na střední příčku (bez horkovzduchu). Šťavnatý rebarborový koláč z pánve je hotov, až když má na povrchu zlatavou barvu a špejle zabodnutá do těsta z ní vyjde suchá.Šťavnatý rebarborový koláč z pánve je nejlepší podávat ještě vlažný s kopečkem zmrzliny, či vanilkové omáčky nebo klasické šlehačky

Poznámka

http://www.korenizivota.com/stavnaty-rebarborovy-k... Použila jsem na pečení koláče nikoliv tradiční formu, ale starou litinovou pánev.

autor Autor: Madla Novak
Datum vložení Datum vložení: 03.06.2016 08:10

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz