TopRecepty.cz

Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou


Voňavý švestkový koláč s křupavou krustou

Suroviny

100 g prosáté mouky; použila jsem špaldovou pro její krásnou barvu a oříškovou chuť; klidně použijte i celozrnnou s kukuřičnou, mandlovou moukou apod.
120 g povoleného másla
170 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 vejce pokojové teploty; můžete studená vejce dát na chvíli do misky s teplou vodou, aby se prohřála
cca 12 švestek, rozpůlených a vypeckovaných; můžete použít i blumy, broskve, nektarinky, hrušky… ale ty pokrájejte na osminky; nebo využijte bobule typu brusinky, borůvky apod.
možno přidat vanilkový/ mandlový extrakt, citronovou/pomerančovou kůru či muškátový oříšek

Na posyp:
asi 0,5-0,75 hrníčku třtinového cukru
čerstvě vymačkaná šťáva z necelé půlky citronu
mletá skořice
můžete přidat i kardamon, mletý hřebíček či mletý zázvor

Postup

Rozehřejte si troubu na 175°C s mřížkou na střední příčce. Připravte si dortovou formu, nebo jinou vhodnou pečící nádobu o průměru 20-24 cm, kterou vytřete kousíčkem másla. Pokud chcete, tak na dno můžete pečící papír, ale není to nezbytně nutné. Velikost formy je dobré zvolit dle toho, co preferujete. Pokud nízký koláč, tak zvolte nádobu o průměru 24 cm. Ale zda máte rádi vyšší vrstvu těsta, šťavnaté ovoce dole či někde uprostřed a na vrchu křupavou vrstvu, tak zvolte menší průměr pečící nádoby.Ušlehejte máslo s cukrem do pěny, postupně po lžíci přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Jde to velmi rychle. Nakonec přidejte vejce a dobře promíchejte. Těsto vlijte do připravené vymazané formy, zlehka ho uhlaďte, aby bylo tak nějak rovnoměrně rozprostřené po celé ploše nádoby. Navrch naskládejte švestky těsně vedle sebe, řezem dolů a zakápněte celé citronovou šťávou. Není třeba švestky zatlačit do těsta, neb samy během pečení klesnou dolů ke dnu (u menšího průměru pečící nádoby). Pokud chcete, aby švestky /nebo jiné druhy ovoce/ zůstaly u povrchu, tak je zlehka namočte do dětské krupičky, než je dáte do těsta.Nicméně v případě tohoto receptu preferuji švestky u dna. Neboť na povrchu bude křupavá ,vypečená, téměř karamelová vrstva, kterou vytvoříte tím, že švestky a těsto posypete cukrem a skořicí (či dalším kořením, pokud máte chuť jít do experimentu, viz položka bonus. A to je závěrečný krok, teď stačí jen koláč vložit do vyhřáté trouby a na hodinu se zabavit něčím jiným. Pečte bez horkovzduchu na 175°C cca 1 hodinu s tím, že na závěr si koláč pohlídejte kvůli připálení. Pokud by měl tendenci moc rychle tmavnout, tak ho svrchu přikryjte na volno kouskem alobalu. Zda je koláč upečený, poznáte velmi snadno: zapíchnutím čisté špejle do středu koláče a měla by být suchá.Po upečení nechete své dílo vychladnout. Musím konstatovat, že naprosto nejchutnější je voňavý švestkový koláč s křupavou krustou podávaný ještě vlažný. .....a kopeček vanilkové zmrzliny mu jde taky k duhu :-D

Poznámka

tento konkrétní recept je na webu: http://www.korenizivota.com/vonavy-svestkovy-kolac...


můžete použít i blumy, broskve, nektarinky, hrušky…ale ty pokrájejte na osminky; nebo využijte bobule typu brusinky, borůvky apod. více info najdete na webu

autor Autor: Madla Novak
Datum vložení Datum vložení: 01.10.2016 07:31

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz