TopRecepty.cz

Věnečky s vanilkovým krémem


Věnečky s vanilkovým krémem

Suroviny

Odpalované těsto:
250 ml vody
100 ml řepkového oleje
špetka soli
200 g polohrubé mouky
5 celých vajec
Náplň:
650 ml polotučného mléka
1 vanilkový puding v prášku (např. Amylon ... )
50 g hrubé mouky
3-4 PL cukru krystal
100 g másla

Postup

Zapneme troubu na 250 °C.
Těsto: uvedeme do varu vodu se solí a olejem, přisypeme mouku a vaříme za stálého důkladného míchání (vznikne konzistence mastné moučné hroudy, takže spíš než mícháním bych to nazval přehazováním a trháním obsahu) asi 10 minut. Doporučuji dělat na nádobí s nepřilnavým povrchem. Odstavíme z plynu a dáme chladnout.Do zchladlého základu těsta z kroku 1 (max. teplota 30 st. C, raději chladnější, má to tuhou konzistenci) vyklepneme 5 celých vajec a šlehačem (či v robotu s metlou na polotuhá těsta, ne hákem) vypracujeme hladké těsto (cca 5 -10 min, konzistence je tužší, silně lepivá, jsou patrné drobné krupičky mouky).Cukrářským pytlíkem (pevným, igelitový či mikrotenový pytlík se trhá, používám Tescoma pytlík se širokou silikonovou hubicí, proříznutí na konci jsem dořízl až k okraji hubice) se širokou zubatou hubicí tvarujeme na pekáč s pečícím papírem kolečka o průměru cca 5-6 cm.Pečeme v předem předehřáté troubě na 250 °C (troubu zapínám už před přípravou základu těsta) po dobu 12-13 minut, těsto musí být na povrchu světle začervenalé. Během pečení se nesmí otevírat trouba, jinak se kouzlo odpalovaného těsta ztratí (nedostaví).Věnečky za tepla rozkrojíme, nejlépe zubatým nožem na pečivo.Krém: mléko, cukr, puding a mouku dáme do hrnce, důkladně rozmícháme a za stálého intenzivního míchání (ideálně drátěnou metlou) přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Odstavíme z plynu a dáme chladnout. Necháme vedle povolit 100 g másla.Do chladného (cca 25 °C) základu krému přidáme povolené máslo a šlehačem vypracujeme homogenní hladkou hmotu (cca 5 min).Rozpůlené věnečky plníme přiměřeně krémem cukrářským pytlíkem se zubatou hubicí a zaklopíme horní částí.Tip1: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem s úzkou hubicí dát jahodový nebo malinový, ostružinový ...džem (ty posledně jmenované verze bez peciček ).
Tip 2: Na krém před přiklopením můžete jiným pytlíkem se střední hubicí dát neslazenou šlehačku se ztužovačem (nebo při okamžité spotřebě i bez ztužovače).
Tip 3: Před podáváním můžete věnečky pocukrovat (ne moc brzo, cukr pak zvlhne a vypadá to blbě).
Tip 4: 3 PL cukru nechat mírně zkaramelizovat (jen lehounce nažloutlý karamel), přilít cca 100 ml vody a po spojení vody a karamelu a zchladnutí všlehat cca 100 g (80-200 dle konzistence) moučkového cukru (výsledná konzistence je hustá bílá hmota s jemnými krystalky cukru), tím potíráme hotové věnečky.

Poznámka

Po pročtení mnoha receptů jsem došel k tomuto receptu. Asi nejvíce je podobný tomuto: https://www.toprecepty.cz/recept/31648-moje-domaci...
V těstu používám jiný tuk, náplň je kombinací více receptů, hrubá mouka je v krému nepřekonatelná a dává mu skvělou strukturu a chuť. Konečně bylo mým úmyslem recept odtučnit - je zde o 150 g másla méně. Přidávám tipy na další "zdokonalení".

autor Autor: martin1971
Datum vložení Datum vložení: 23.11.2016 17:46

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz