TopRecepty.cz

Větrník z remosky


Větrník z remosky

Suroviny

Karamelová náplň:
1,5 karamelového pudinku
600-700 ml mléka
cca 3-4 lžíce cukru krupice
50 g másla
Smetanová náplň:
500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
Karamelová poleva:
220 g cukru krupice
cca 100 ml smetany ke šlehání
Odpalované těsto:
125 ml vody
50 g másla
špetka soli
100 g hladké mouky
3 vejce

Postup

Korpus: vodu se solí a máslem svaříme v hrnci nebo kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké nelepivé těsto, které ještě zhruba minutku mícháme na mírném plameni. Pak těsto odstavíme a necháme zchladnout.
Do zchladlého těsta postupně zašleháváme jedno vejce po druhém, až vznikne velmi lepkavé těsto, které přendáme na máslem nebo olejem vymazaný pečící papír, kde ho rozprostřeme a následně přeneseme do remosky s průměrem cca 30 cm.
Remosku zaklopíme a pečeme cca 40 - 45 minut dozlatova. Neodklápíme ji příliš brzy, aby těsto "nespadlo" a pokud bude mít tendenci klesat, okamžitě remosku zaklopíme a ještě dopékáme. Po vychladnutí maxivětrník prokrojíme, nebojíme se nerovnosti těsta, každý kus je totiž originál a nikdy není stejný a rovnoměrně nafouknutý.
Někdy se může stát, že budeme "slepovat" větrník z více kusů korpusu, ale výsledek stojí za to a nakonec stejně nikdo nic nepozná. Po naplnění karamelovým a smetanovým krémem se nedokonalosti ztrácí a poleva vzhled ještě doladí.Karamelová náplň: mléko smícháme s jedním a půl balíčku karamelového pudinku a cukrem a vše dle návodu na obalu uvaříme na tužší pudink, do kterého po odstavení z kamen ihned vmícháme pokrájené máslo do úplného rozpuštění. Ještě teplým pudinkem potřeme spodní díl prokrojeného větrníku, který jsme uložili na tác nebo mělký talíř. Pudink po natření necháme vychladnout.Smetanová náplň: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na šlehačku a natřeme na vychladlý pudink. Šlehačkovou náplň zaklopíme vrchním dílem větrníku.Karamelová poleva: cukr necháme nejlépe v kastrolu bez míchání zvolna na mírném plameni rozpustit a zezlátnout do karamelové barvy. Pak opatrně přilijeme cca 80 ml smetany, ve které necháme zkaramelizovaný cukr za občasného promíchání rozpustit do krémovité konzistence. Pokud se vytvoří nějaké hrudky, nezoufáme, pomalým provařováním se samy za občasného promíchání rozpustí. Karamelovou polevou, kterou necháme částečně zchladnout, polijeme vrchní díl větrníku a dáme celé do chladna ztuhnout.
Po ztuhnutí pokrájíme a podáváme.

Poznámka

Náplň do větrníku můžeme udělat dle vlastní chuti a zvyklostí. Toto je zjednodušená verze, kterou zvládne i začátečník ♥️

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 07.04.2018 09:51

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz