TopRecepty.cz

Jihočeský borůvkový koláč


Jihočeský borůvkový koláč

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
200 ml mléka
1 špetka soli
kůra z 1 citronu
2 žloutky
80 g tuku (např. 40 g másla a 40 g sádla)
20 ml rumu (malý panák)

Drobenka:
125 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
80 g másla

Borůvky:
1 kg očištěných a okapaných borůvek
100 g medu

Postup

Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku a promícháme.Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zasypeme ho lžící krupicového cukru. Droždí s cukrem zalijeme trochou vlažného mléka, vše zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).Ke kvásku přidáme špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky a rozpuštěný, zchladlý tuk, smíchaný se zbytkem mléka.Nakonec přilijeme ještě malého panáka rumu a vypracujeme hladké těsto (ručně, nebo robotem).V průběhu hnětení můžeme podle potřeby přisypat trochu mouky, aby těsto nelepilo.Hotové těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě.Než těsto vykyne, připravíme drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše ručně propracujeme a hotovou drobenku uložíme do lednice.Připravíme omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám přidáme med a vše promícháme.Troubu rozehřejeme na 180 °C.Vykynuté těsto vyklopíme na plech o velikosti asi 42x33 cm, vyložený pečicím papírem a rovnoměrně mokrými prsty těsto roztaháme do stran.Můžeme udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chceme, aby měl po upečení koláč silnější spodní vrstvu těsta, použijeme menší plech.Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s trochou rumu.Na těsto poklademe borůvky smíchané s medem a zasypeme je drobenkou. Koláč takto necháme ještě 10 minut odpočívat.Poté pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

Poznámka

Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.

Youtube: https://youtu.be/QapslmI_aoc

Blog: https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/04/kynuty-boru...

autor Autor: dvevtroube
Datum vložení Datum vložení: 16.04.2018 18:27

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz