TopRecepty.cz

Obyčejná vánočka


Obyčejná vánočka

Suroviny

25 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
2,5 dl mléka
3 dkg kvasnic
3 žloutky
12,5 dkg másla
8 dkg cukru krupice
špetka soli
citrónová kůra
mandle, rozinky v rumu, citronát

Postup

Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a kvasnice. Necháme vzejít kvásek.Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru. Mísíme, až se těsto nechytá mísy.
Používám ruční šlehač s háky. Pokud je těsto pořád vlhké, jemně poprášíme moukou.Těsto necháme kynout. 2x při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem.
Mandle, rozinky a citronát zpracujeme do vykynutého těsta.Těsto dáme na desku, rozdělíme na 9 stejných dílů. Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze dvou. Na plech s pečícím papírem přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou, bude kynout, než se nahřeje trouba.Troubu nastavíme na 180 °C, když má trouba časovač, 15 minut. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy a dáme péct. 15 minut. Potom teplotu snížíme na 160°C. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Pečeme 20 minut. Ke konci pečení sundáme alobal a potřeme zbytkem vajíčka, aby měla vánočka stejnoměrnou barvu. Necháme péct. Zkusíme párátkem nebo špejlí, jestli je hotová.

autor Autor: Odeta Wollmanova (Odeta)
Datum vložení Datum vložení: 01.01.2019 16:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz