TopRecepty.cz

Beránek biskupský


Beránek biskupský

Suroviny

4 vejce
150 g cukru krupice
1 špetka soli
180 g másla (nebo Zlatá Haná)
1 lžíce rumu
250 g hladké mouky
3/4 sáčku prášku do pečiva
50 g sekané čokolády
1 hrst sekaných ořechů
Dále:
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Zdobení:
moučkový cukr
marmeláda
čokoládová poleva

Postup

Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Předehřejeme troubu na 170 °C.Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh.Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává.Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček.Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.
Po vytažení nechám beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém se lépe roztírá.Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.

Poznámka

Přeji všem kuchařkám, kuchařům a milovníkům kuchyně veselé Velikonoce, hodně zdraví a optimismu.

autor Autor: Odeta Wollmanova (Odeta)
Datum vložení Datum vložení: 12.04.2020 12:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz