TopRecepty.cz

Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou


Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou

Suroviny

Těsto:
5 vajec
130 g cukru
1 vanilkový cukr
6 lžic oleje
200 g mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli

Sirup:
400 ml vody
130 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu

Jahodové želé:
400 g jahod
80 g cukru
100 ml vody
2 balíčky dortového želé (červené, ale může být i čiré)

Vanilkový krém:
750 ml mléka
120 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g škrobu
100 g másla

Na povrch:
200 ml smetany ke šlehání
práškový cukr podle chuti
(nebo 1 šlehačka v prášku a 150 ml mléka)
pár jahod na ozdobu

Postup

Vyšleháme vejce se špetkou soli, cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20-25 minut. Poté necháme zchladnout.Připravíme vanilkový krém: Cukr smícháme se škrobem a vanilkovým cukrem, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1-2 minuty. Odstavíme, hned vmícháme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, pak přikryjeme fólií a necháme trochu zchladnout.Poté připravíme sirup: Vodu spolu s cukrem vaříme 10-15 minut, pak vmícháme vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Tímto sirupem rovnoměrně polijeme upečený korpus a necháme vsáknout.Mezitím připravíme jahodové želé: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem a dáme na 3 minuty vařit. Cukr smícháme s dortovým želé a se studenou vodou a nalijeme přes jahody. Dobře promícháme a vaříme ještě jednu minutu. Za občasného promíchání necháme trochu zchladnout, pak nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.Přes jahody navrstvíme vanilkový krém a taktéž rovnoměrně rozetřeme. Pak ušleháme šlehačku s cukrem, rozetřeme na krém a takto upravené dáme do lednice minimálně na 2-3 hodiny. Poté nakrájíme na větší kostky a zdobíme čerstvými jahodami.

Poznámka

Tyto řezy jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to, jsou šťavnaté, jemné a velice chutné :-)
Místo jahod můžeme použít i jiné ovoce, třeba višně, rybíz, maliny, atd.
Ve finále ušlehanou šlehačku nemusíme na povrch roztírat, ale můžeme ji nastříkat zdobicím sáčkem na jednotlivé řezy, budou vypadat zajímavěji :)

autor Autor: Ilacek
Datum vložení Datum vložení: 23.06.2020 18:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz