TopRecepty.cz

Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě


Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1 špetka soli
50 g moučkového (nebo krupicového cukru)
80-90 g mléka (dle potřeby)
1 vejce
30 g másla (nebo jiného tuku)
15 g čerstvého droždí
2 lžíce rozpuštěného másla na potření povrchu před pečením
Ořechová náplň:
150 g vlašských ořechů
90 g mléka
20-40 g krupicového cukru (dle potřeby)
1 vanilkový cukr
1 špetka mleté skořice (dle chuti)
30 g jemné strouhanky (nebo nastrouhaných piškotů dle potřeby)
2 lžíce rumu

Postup

Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, použila jsem ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme.Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty.Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dáváme méně cukru a dosladit pak jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme.Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny-viz foto. Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme.Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy o velikosti zhruba 30x12 cm, do které jsme dali papír na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Troubu předehřejeme na 180 °C.Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při 170 °C. Tyto údaje jsou pouze orientační.Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.

Poznámka

Místo ořechové náplně můžeme použít náplň makovou. Použila jsem už hotovou, sypkou směs, kterou jsem připravila dle návodu. Jde ale použít i jinak připravenou náplň, zhruba ze 150 g máku.
Inspiraci jsem našla ve Chvilce v kuchyni. Využila jsem postup a recept na těsto.
Pletenec ve formě hezky udrží tvar, je jemný a vláčný.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 02.01.2021 17:55

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz