TopRecepty.cz

Smetanové koláčky plněné ořechy


Smetanové koláčky plněné ořechy

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla
200 g zakysané smetany 18%
1 vejce
1 vanilkový cukr
6 g kypřícího prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
50 g moučkového cukru
pár kapek rumové tresti
Nádivka:
150 g mletých ořechů
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 bílek
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka

Postup

Do mísy prosijeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a uděláme jemnou drobenku. Uděláme důlek, do kterého dáme sůl, moučkový cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek, vejce, zakysanou smetanu, rumovou tresť a uděláme hladké těsto, které se nelepí rukou ani mísy. Zakryjeme a necháme 30 minut odpočinout.Připravíme nádivku: Ušleháme bílek, dáme do něj nastrouhané ořechy, moučkový cukr a vanilkový cukr. Zamícháme a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých uválíme válečky, kterými budeme plnit koláčky.Z těsta uděláme 12 bochánků, každý bochánek rozválíme na placičku do oválu o tloušťce těsta 3 mm, vrchní část placičky jednu čtvrtinu odkrojíme, kousek odsuneme, rozřízneme v půlce a ještě jednou. Vzniknou 4 trojúhelníčky, které složíme přes sebe tak, aby dělaly rovinu a stočíme je do kytičky.Placičku těsta opatrně promačkáme po 1/2 cm od sebe tenkou vařečkou. Ozdobenou stranu obrátíme, aby byla po stočení navrchu, na kraj dáme váleček z nádivky a smotáme, konce pevně spojíme.Naplněný kroužek dáme na plech s pečícím papírem a do středu vložíme kytičku.
Tímto způsobem uděláme ostatní koláčky a potřeme je žloutkem, který rozšleháme s mlékem.Dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct na 35 minut dozlatova. Hotové pocukrujeme.

autor Autor: Jaromira18 (Jaromíra Pilcová)
Datum vložení Datum vložení: 18.02.2021 20:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz