TopRecepty.cz

Větrník na plech s karamelem


Větrník na plech s karamelem

Suroviny

Těsto:
1 špetka soli
8-9 vajec (podle velikosti)
230 g másla
750 ml vody
230 g hladké mouky

Náplň 1:
1 balení másla
750 ml mléka
2 lžíce cukru moučka
2 balení karamelového pudinkového prášku

Náplň 2:
moučkový cukr (dle chuti)
2 balení smetany ke šlehání
2 balení ztužovače šlehačky

Poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Nejprve rozehřejeme vodu s máslem a solí. Potom přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku a ani na hrnec, trvá to asi 4-6 minut.Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom všechna vejce, každé řádně vymícháme a až potom dáme další. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozetřeme na plech.Plát těsta dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Větrníky pečeme asi 30-40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.Uvaříme karamelové pudinky ve 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s cukrem moučka (2 lžíce) a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Připravený krém dosladíme podle chuti.
Vyšleháme šlehačku se ztužovačem a cukrem do husta.Na první plát větrníku naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrchu polijeme karamelovou polevou.Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Pozor, pálí to! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to. Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany. Ihned karamel nalijeme na větrník a dáme chladit do druhého dne.

autor Autor: Luucca (Lucie Ondrejkovičová)
Datum vložení Datum vložení: 11.11.2021 14:27

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz